Mezoterapi
Mezoterapi günümüzde estetik tıp dalında selülit tedavisinde, yüz gençleştirme ve saçlı deri tedavilerinde sık kullanılan yöntem sayılır. Mezoterapinin kelime anlamı, orta deriye ince uçlu(4- 6 mm ) iğnelerle belli açılarla ilacı direkt hedef dokuya enjekte ederek bölgeye tedavi sağlamaktır. Bu yöntemin temeli seri şeklindeki iğnelerin çarpma etkileri ile bağışıklık sistemine harekete geçirmek ve kılcal damar ve kanlanmanın artışı ile direkt hedef organı etkilemektir.
Cilt mezoterapisi;
Cildin kalitesini artırma, sıkılaştırma, ince kırışıklıkları ortadan kaldırma gibi durumlarda yüz mezoterapisi son derece yararlı sonuçlar veriyor. Cilt altı dokuları, özellikle de yağ dokusu, yerçekiminin de etkisiyle zamanla yüze yorgun ve yaşlı bir görünüm veriyor. Bu yöntem, ciltte yeniden canlanmayı sağlıyor. İşlemden önce cilde uyuşturucu bir krem sürülüyor. Yarım saat sonra da mezoterapiye başlanıyor. Bir tabanca yardımıyla hazırlanan maddeler, çok düşük dozlarda enjekte ediliyor. Seanslar yaklaşık 20 dakika kadar sürüyor. Kullanılan maddeler, dolaşımı artıran, ciltte kollajen sentezi oluşturan, cildi gençleştiren mezolifting karışımlardır. Bu karışım miktarları ihtiyaca göre hekim tarafından belirlenir. Genellikle doğal maddeler tercih ediliyor. Özellikle yaz aylarının başında yapılan mezoterapi, yüzde canlanma, yaklaşık 10 yaş gençleşme sağlıyor.
Mezolifting karışımında neler bulunur?
• Hyalüronik asit: insan bağ dokusu içinde de doğal olarak bulunan bir maddedir. Suyu emerek şişer. Cilde nem ve elastikiyet sağlar.
• Vitaminler:
• Vitamin A: Epidermisin gelişimini kontrol eder ve yaşlanmayla dermisteki meydana gelen incelmeyi kısmen giderir.
• Vitamin E: Peroksidazlar tarafından hasara karsı, dokuları koruyan bir antioksidandır.
• Vitamin C: Kollajen sentezini uyarır ve lekeye neden olan melanin üretimini yavaşlatır.
• Vitamin B: Cildin biyolojik dengesini sağlayan esansiyel yağ asitlerinin metabolizmasında rol alır.
• Vitamin K: Kanın mikro dolaşımını düzenler.
• Amino asitler: Yaşlanma sürecinde oluşan doku hasarını tamir eden ve yeniden yapılandıran proteinlerin yapısal elemanlarıdır.
• Mineral tuzlar: Hücrelerin çeşitli biyolojik aktivitelerini uyararak, doku metabolizmasını düzenlerler.
• Koenzimler: Enjekte edilen doku içindeki biyokimyasal reaksiyonları geliştirir ve doku tamir hızını artırır.
• Nükleik asitler: cilt proteinlerinin sentezini uyarırlar.
Saç Mezoterapisi:
Saçın ihtiyaç duyduğu vitamin, mineral, keratolitik bazı ajanlar, aminoasitler ve yüzey genişleticilerin saçlı deriye direkt enjekte edilmesi işlemidir. Saç ve saçlı deriye dışardan sürülen ürünlere göre etkinliği karşılaştırılmayacak kadar üstündür. Örneklemek gerekirse bir ürünün saçlı deriye sürülmesi 1 birim etki gösterir ise ürünün saçlı deriye enjekte edilmesi 8 birim etki gösterir. Uygulanan ilaçlar ve yapılan iğneler dolayısıyla bölgede bir irritasyon oluşur. Bu durum burada kan birikmesine, daha önceden birikmiş kanın dışarı atılmasına, biriken kanın içine nüfuz eden ilaçların da bütün saçlı deriyi dolaşmasına sebebiyet verir. Böylece saç telleri köklerinden beslenmiş ve enerji almış olurlar. Saç mezoterapisi doktorun önerdiği sıklıkta yapılırsa bir süre sonra orada küçük kan damarları oluşur ve bu da beslenmeyi “sürekli” hale getirmiş olur. Yani saç mezoterapisi temelde saç köklerine ihtiyaç duyduklarını verirken bir yandan da o bölgenin kan damarlarını ve damarların kan tutma becerilerini arttırarak etkisini gösterir.
Saç mezoterapisinin sağlayacağı faydalar nelerdir?
* Saç dökülmesini belirgin bir şekilde azalır
* Saç kökleri kalınlaşır
* Saçların ömürleri uzar
* Saçlar daha parlak gür ve hacimli görünür
* Uykuda olan saç folikülleri uyarıldığı için bunlar saçlı derinin üstüne çıkar ve gözle görünür saç tellerine dönüşür.
* Saçın rengi korunur, saç beyazlaması geciktirilmiş olur.
* Hastanın saç dökülmesi belirgin bir şekilde azaldığı için saç ekimi gibi işlemlere genelde ya ilerleyen zamanlarda yapılır ya da bu işleme ihtiyaç kalmaz
* Özellikle bayan hastalar saç ekimi için çok uygun olmadıkları için Saç Mezoterapisi için çok uygun hastalardır.
