Göğüs (Meme) Küçültme
Büyük memeler çok genç yaşlarda çekici gibi görünse de, kısa sürede yer çekiminin etkisi ile şeklini kaybeder ve sarkarlar. Kilo alıp verme ve gebelikler memelerin daha da büyüyüp sarkmasına neden olur. Büyük memeler kadınların kendisini olduğundan kilolu ve yaşlı hissetmesine neden olabilir. Özellikle ergenlik çağında, genç kızlarda utanma hissi yaratabilir. Memeleri büyük olan genç kızlar bunları gizlemek için kambur durmaya başlar, bol elbiseler giyer, dar kıyafetlerden ve spor aktivitelerinden uzak durur.
Büyük memeler boyun, sırt ve omuz ağrılarına yol açar, zamanla omurgalarda kalıcı bozukluklara neden olur. Sütyen askıları bir süre sonra omuzları deforme eder. Memelerin alt tarafı sürekli terli ve havasız kaldığından zamanla tahriş olur, deri sorunları ortaya çıkar. Büyük memeli kadınlar omuz, boyun ve sırt ağrısı problemleri ile yaşamak zorunda kalırlar.
Meme küçültme ameliyatlarında amaç, memelerin vücuda orantılı bir şekilde küçültülmesidir. Bu işlem yapılırken meme aynı zamanda dikleştirilir ve konik bir şekil verilir.
Meme küçültme ameliyatları;
Ameliyatlı ve ameliyatsız lazerli göğüs küçültme yöntemlerinde memenin büyüklüğü, sarkıklığı, kişinin yaşı ve derinin elastikiyeti operasyonun türünü belirlemede etkendir.
Meme küçültme ameliyatları genel anestezi altında yapılır. Anestezi öncesinde seçilen tekniğe uygun çizimler yapılır. Çizimlere uygun yapılan kesilerle fazlalık dokular çıkarılır. Ayrıca ameliyat için farklı yöntemler vardır ve seçilen yönteme göre değişmekle beraber ameliyat genellikle 2-3 saat sürer. Yapılan ameliyatta göğüsteki fazlalığı oluşturan yağlar, meme dokusu ve uygun oranda deri, ameliyat öncesi yapılan planlamaya uygun olarak çıkarılarak göğüs ucu normal yerine getirilir.
Meme küçültme işleminde çok değişik operasyon yöntemleri olmasına rağmen başlıca 2 ana tip iz oluşur: “Ters T” izinde meme basından meme altına uzanan bir çizgi ve meme altı katlantı hattında bir iz vardır. Göğüsün altından ters T seklinde kesi ile yapılan küçültme ameliyatı aşırı büyük ve sarkık memelerde tercih edilir. “Diklemesine iz”de ise meme başından meme altı katlantı hattına uzanan bir iz vardır. Göğüs ucundan kesi ile yapılan meme küçültme ameliyatları da vardır ve bu yöntem sonucu çok daha az ameliyat izi kalmaktadır. Fakat bu yöntem sadece hafif derecede büyük ve az sarkık memelere uygulanabilir.”
Ameliyatsız Lazerle Meme Küçültme, bu yöntemin en büyük avantajının diğer meme küçültme ameliyatlarından farklı olarak memeye cerrahi olarak hiç bir kesi yapılmaması ve meme dokusunun kesilerek çıkarılmamasıdır. Lokal anestezi ve sedasyon altında meme altı katlantısından açılan 1-2mm lik delikten Slim Lipo lazer probu ile girilerek meme içindeki fazla yağlar eritilir.
Eritilen bu yağların bir kısmı dışarı alınır. Geri kalan kısmı vücut tarafından metabolize edilerek vücuttan atılır. Bu işlemin klasik liposuctiona göre avantajı ise lazer probundan verilen enerjinin meme dokusunu ve meme cildini gererek sarkma oluşumunu toparlamasıdır. İşlem süresi yaklaşık 30-45 dakika arasıdır. İşlemden sonra baskılı bandaj ve özel esnek bir sütyen ile baskı yapılır.
Lazerle göğüs küçültme işlemi meme toparlanmasına yardımcı olur. Minimal invaziv bir işlem olduğundan dolayı herhangi bir kesi, dikiş, yara, morluk ve ağrı olmaz. İşlemden 3-4 gün sonra bandajlar alınır. İşlem lokal anestezi ve sedasyon altında gerçekleştirildiği için işlem sonrası 2-3 saat sonra günlük sosyal yaşama dönülebilir yada bir gün istirahat yeterlidir.
Meme küçültme ameliyatı kimler için uygundur?
Büyük memesi olan bütün hastalar meme küçültme ameliyatlarına uygun adaylardır. Bunların bir kısmı büyük memesi olan genç hastalar, bir kısmı ise doğumlar ve kilo alma sonrası memeleri büyümüş ve sarkmış olan orta yaşlı hastalardır. Menopoz sonrası kilo almış ve memeleri büyümüş hastalar da bir başka grubu oluştururlar.
Meme küçültme işlemleri hangi yaşlarda yapılabilir?
Genç kızlarda küçültme işlemi yapmadan önce memelerin son halini alması beklenir. Meme büyümesini sürdürüyorsa beklemekte fayda vardır. Ancak “Virjinal Hipertrofi” denilen ve memelerin kontrolsüz bir şekilde büyüdüğü genç kızlarda, daha erken müdahale edilebilir. Genel bir kural olarak 18 yaşını geçmeyen hastalar ameliyat edilmez. Bunun dışında meme küçültme işlemleri, özel bir sağlık sorunu olmadıkça, her hastada yapılabilir.
Meme küçültme ameliyatlarında anestezi gerekir mi?
Meme küçültme ameliyatı genel anestezi altında ve ameliyathane ortamında gerçekleştirilir.
Ameliyat öncesinde ve sonrası nelere dikkat etmek gerekir.
Meme küçültme ameliyatından önce her hastanın mamografi/meme USG çektirmesi gerekir. Memeye yapılan işlem öncesinde elde olan radyolojik görüntü, sonraki takipler açısından çok önemlidir. Ameliyatın üzerinden 1 yıl geçtiğinde mamografi/meme USG tekrarlanır.
Meme küçültme ameliyatında da tüm ameliyatlarda olduğu gibi 3 hafta öncesinde aspirini ve sigarayı kesmek gerekir. Son 1 haftada kanı sulandırabilecek ilaçlardan ve benzeri maddelerden uzak durulmalıdır.
Meme küçültme ameliyatı ne kadar sürer?
Ameliyat süresi 2- 3 saat arasındadır. Memeler büyüdükçe süre de uzar.
Meme küçültme ameliyatı sonrasında neler yaşanır?
Ameliyat bitiminden 3 saat sonra yemek yenip, ayağa kalkılabilir. Meme ameliyatlarında, 1 gün hastane yatışı istenmektedir. Hastanın kesi yerinde küçük bir pansuman olur. İki gün sonra banyo yapabilir. Üç gün sonra kontrole gelir ve sonrasında işine dönüp normal günlük aktivitelerine başlayabilir, araba kullanabilir. İlk 3 hafta yürüyüş dışında spor yapmaması gerekir. Yine ilk 3 hafta sporcu sütyenini gece gündüz takması zorunludur. Üçüncü haftadan sonra kol ve göğüs hareketleri dışında tüm spor aktivitelerini yapabilir. Altıncı haftadan sonra her türlü spor aktivitesi serbesttir.
Mamaplasti sonrası ilk 3 hafta memeler normalden daha yukarıda ve dik dururlar, görüntüleri doğal olmaz. Ayrıca meme altındaki dikey dikiş izi büzülmüş gibi görünür. Üçüncü haftadan sonra memelerin görünümü normale dönmeye ve memeler normal yerlerine inmeye başlarlar. Memeler tam şekillerini 3. ayda alırlar. Sonraki kontroller özel bir durum olmadıkça 3. hafta, 3. ay, 6. ay ve birinci yılın sonunda yapılır. Ameliyat üzerinden bir yıl geçtiğinde kontrol mamografisi/USG çekilir.
