Jinekomasti
Ergen ya da yetişkin erkeklerde östrojen ve testosteron hormonlarındaki dengesizlik nedeniyle meme dokusunun normalden fazla büyümesine jinekomasti adı verilir. Jinekomasti hem tek hem de çift meme de birden meydana gelebilir. Ayrıca bu durum yeni doğmuş bebeklerde ve yaşlılarda da fizyolojik olarak gözlemlenebilir.
Jinekomasti bazı durumlarda memede ağrıya neden olabilir. Antibiyotik, kalp ilaçları, anksiyete ilaçları, AIDS ve kemoterapi ilaçları, kalp hastalıklarını gidermeye yönelik bazı ilaçlar da jinekomastinin ortaya çıkmasını sağlayabilir. Bunların dışında jinekomasti ve böbrek hastalıklarının sonucu olarak da görülebilir.
Jinekomasti ameliyatı nasıl yapılır?
Kişiyi sağlıklı, dinamik, fit ve atletik göğüslere kavuşturmayı amaçlayan jinekomasti operasyonu; bu bölgede meydana gelen yağlanmayı, büyümeyi, bombeleşmeyi, gevşemeyi, sarkmayı ve çatlamayı ortadan kaldırmak için uygulanan bir vücut şekillendirme operasyonudur. Günümüzün estetik değerleri doğrultusunda, jinekomasti ameliyatı sadece fazla yağın alınması olarak değil; sağlıklı, dinamik ve fit bir göğüs tasarımı olarak değerlendirilmektedir. Estetik ve plastik cerrahi uzmanları, kişiye özel jinekomasti operasyonu planı yapmaktadır. Genel anestezi altında yapılan jinekomasti operasyonu genellikle meme başı çevresinden yapılan küçük kesiler aracılığıyla fazla dokuların alınması üzerine kurgulanır. Meme başı çevresinden yapılan bu kesiler neredeyse hiç iz bırakmaz. Göğüslerde cilt fazlalığı varsa, meme başı çevresinden yapılan kesilerle bu fazla cilt de çıkarılır. Jinekomasti operasyonunda liposuction veya lazer lipoliz teknikleri kullanılır. Cildin diri olduğu ve memelerinde sarkma gözlenmeyen genç yaştaki konuklarımızda fazla dokunun vücut dışına alınmasına hizmet eden liposuction işlemi genellikle yeterli olmaktadır. Gevşemiş, sarkmış veya çatlamış göğüslere sahip orta veya ileri yaştaki konuklarımızda ise bölgenin gerilmesine, sıkılaşmasına ve toparlanmasına hizmet eden “lazer lipoliz” yöntemi tercih edilir.
Jinekomasti ameliyatı sonrası korse kullanımı
Operasyondan sonra yaklaşık 1 ay süre ile korse kullanmak gerekmektedir.1.ayın sonunda dışarıdan belli olmasa da hasta memesine dokunduğunda hafif sertlikler hissedebilir. Bu sertlikler ortalama 3 ay sonunda düzelir.6 ay sonunda ise kimsenin anlamayacağı şekilde sanki hiç ameliyat olmamış gibi bir iyileşme söz konusu olacaktır. Operasyondan yaklaşık 2 hafta sonra hasta yavaş yavaş yürüyüş yapmaya başlayabilir. Aktif spor yapıyorsa ancak 1 ay sonra spora tekrar başlaması önerilir. Operasyon hakkında en çok sorulan soru, operasyondan sonra bu sorunun tekrar edip etmeyeceğidir. Jinekomasti bir daha kolay kolay tekrar etmez. Siroz, karaciğer rahatsızlığı, hormon bozuklukları, uyuşturucu ve alkol kullanımı gibi durumlar varsa meme dokusu bir miktar daha büyüyebilir. Çünkü ameliyatta meme başının altında bir miktar meme dokusu bırakılmaktadır. Ya da çok fazla kilo alımı söz konusu olursa bu sefer yağ dokusu artışı olacağından yine bir büyüme meydana gelebilir. Bu saydığımız durumlar olmadıkça jinekomasti teorik olarak nüksetme durumu söz konusu olsa bile pratik olarak asla nüksetmez.
