Göğüs (Meme) Onarımı
Dünyada her 8 kadından birinde görülen bir kanser türü, meme kanseridir. Ömrümüzü devam ettirdiğimiz sürece meme dokusu, kanser üretebilme kapasitesine sahip bir dokudur. Fakat genetik yatkınlık denen bir durum da söz konusudur.
Günümüzde meme kanseri veya başka bir hastalık nedeniyle alınmış memenin rekonstrüksiyonu giderek popüler hale gelen cerrahi bir prosedürdür.
Tıp alanında son zamanlarda yaşanan gelişmeler plastik cerrahlara memenin doğal yapısı ve görünümüne benzeyen yeni meme oluşturabilmelerine izin vermiştir. Dünyanın birçok yerinde artık meme kanseri nedeniyle meme dokuları alınmış hastalara aynı operasyonda meme rekonstrüksiyonu yapılarak, hastaların uyandıklarında kendilerini psikolojik açıdan olumsuz etkileyen memelerin olmaması durumundan kurtarılmış olunmaktadır.
Bununla birlikte akılda tutulması gereken durumunda mastektomi (memenin çıkarılması) sonrası meme rekonstrüksiyonunun basit bir girişim olmadığıdır. Mastektomi sonrası meme rekonstrüksiyonu için uygulanabilecek birçok seçenek olup bunların içinde hangisinin size uygun olacağı doktorunuzla kurulacak iyi bir iletişimle belirlenebilir.
Meme onarımında kaç türlü yöntem var?
Hastanın öncelikle meme kanseri ameliyatı yapılıyor. Eğer kısmen meme doku çıkartılacaksa, çıkartılacak doku yüzdesine göre implant konabilir ya da hastanın sırt ya da karın dokularından rekonstrüksiyon yani onarım yapılabilir. Burada önemli olan geriye ne kadar doku kaldığı. Örneğin, implantı taşıyacak doku kalacak mı? Bu faktörler ameliyatın gidişatını belirliyor. Hasta vücudunda başka bir kesi istemiyorsa eğer memeye geçici olarak sönmüş balon yerleştirilir.Bu balon, cildin altına yerleştirilen borusu ve aparatı sayesinde hastaya verilen serumla enjeksiyon sayesinde şişirilerek orada bir süre sonra doku elde edilmesi sağlanıyor. Yaklaşık 1.5 ay gibi bir sürenin ardından ikinci bir ameliyatla bu balon çıkarılıyor ve yerine kalıcı implant yerleştiriliyor.
Bazı hastalara kendi dokusundan tek seansta meme yapmak mümkün.
Sırt, kalça, uyluk, bacak iç tarafından da yeni meme dokusu yapılabilirken, genellikle karın dokusu tercih edilmektedir.Böylece daha simetrik bir görünüm sağlanabiliyor.
Proteze göre öz dokudan yapılan meme onarımı yapmanın avantajları şunlardır:
* Hastada herhangi yabancı bir cisim kullanılmadığından radyoterapi ve kemoterapilere bağlı olarak gelişebilecek komplikasyonlar proteze göre azalır.
* Sağlıklı meme dokusuyla doku uyumu, yumuşaklık ve kıvam neredeyse aynı olur.
* Geniş bir doku aktarıldığı için karşı meme ne kadar büyük olursa olsun simetri çok rahat ayarlanabilir.
* Öz dokunun karın bölgesinden alınması durumunda hastaya eş zamanlı olarak karın germe ameliyatı da yapılmış olur.
* Hastalar kayıp psikolojisi yaşamıyor.
* Bu ameliyatlar memenin alındığı ameliyat ile eş zamanlı olarak veya radyoterapi ve kemoterapinin bitmesini bekledikten sonra geç zamanlı olarak yapılabilmektedir.
Eş zamanlı yapılan meme onarımlarının kazanımları şu şekildedir:
* Eş zamanlı ameliyatlarda dokular daha taze olur, yapışıp deforme olmaz.
* Dokular daha güzel şekillenir.
* Hastanın iki sefer anestezi almasına gerek kalmaz.
* Eş zamanlı yapılan onarım ameliyatında sonra hastalar kayıp psikolojisi yaşamaz.
